Sweet Little Thing
Hit Follow or go back to Dashboard
Te' Entries Te' Owner Te' Thing Te' Buddy



GUYS AND GIRLS,PAST IS "WHATEVER" , ,

Thursday, June 7, 2012 | 6:32 PM | 0 Problem

Assalamualaikum,,(:,And Hi !!dah lama x update blog,,alhamdulillah aku masih dikurniakan kerajinan untuk update blog ni,,HAA!!!Ada perubahan tak blog ni,,tak kan,,yang ubah cuma "AKU",,dulu guna "SYIFA" sekarang untuk lebih selesa aku guna "AKU", Ok lah,, bukan nak story pasal ni,,




ASK YOURSELF ; DO YOU EVER FEEL GUILTY ALL DAY LONG , REMEMBERING ALL MISTAKES/SINS YOU HAD DONE IN THE PAST? AND IT STOPS YOU FROM BELIEVING THAT YOU ARE STILL DESERVE TO HAVE A BETTER LIFE , AND DESERVE TO BE A BETTER MUSLIM?



Ingat , seburuk mana pun perangai kita,ada yang lebih buruk, sebaik mana pun perangai kita, akan ada yang lebih baik dan hakikatnya,diri kita takkan pernah sempurna.Nabi Muhammad manusia terbaik. Ok tetibe bagi self reminder. takdelah self mana bila dah public,but meaning i'm reminding benda yang baik untuk aku dan utk orang lain.Baru semangat brothers sisters ukhuwwah filla abadan abada.heee


Sabda Rasulullah S.A.W ; "Manusia itu tidak sunyi daripada membuat kesalahan dan lupa."


So we know and we sure yang memang manusia takkan pernah lepas dari buat,kerana tiada yang ma'sum selain Nabi Muhammad S.A.W and para nabi. But still,doesn't mean we can take it for granted and mis-use ayat " I'm human,everybody makes mistakes".Mis-use di sini or menyalah gunakan is , sedar dengan kesalahan itu tp tak cuba perbaiki and you use those words. SERIOUSLY?!!!


The best air mata is menangis kerana dosa , menangis kerana keindahan Allah jadikan and menangis kerana gembira atas nikmat yang Allah berikan. It's okay to cry , aku sendiri kadang kadang bila ingat salah silap,aku menangis. But you know,sometimes the mistake done by ourselves tu sendiri taught us and that's what makes us today. We learnt from mistakes kan.


Firman Allah SWT dalam surah al-Imran ayat 135 : “Dan apabila mereka melakukan perkara dosa atau menzalimi diri sendiri, lalu segera mengingati Allah dan bertaubat atas segala kesalahan mereka.”


Dan LAGI bukti Allah tu maha pengampun.

Firman Allah dalam surah Az-Zumar ayat 53 ;  "Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hamba-Ku yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dia adalah Tuhan Yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih."

See? Trust yourself , believe in Allah's plan. As long kita bertaubat and benar2 taknak balik pada dosa yang lalu ,inshaAllah Allah protect kita.

DOES HE/SHE WILL ACCEPT ME IF THEY KNOW MY PAST?

Jodoh di tangan Allah. kita just boleh doa and usaha untuk jadikan diri kita baik supaya dapat yang baik. Ada orang yang benar2 baik tapi mungkin bukan yg terbaik utk kita.Tapi yang pasti, Allah sahaja yang tahu and layak tentukan siapa baik untuk siapa.So if dengan tak sengajanya the person tahu and they willing to accept you sebab tahu you guys dah bertaubat and trying to be better then Alhamdulillah Allah kurniakan orang yang mampu terima and membimbing awak.but if they don't , jangan cerita. Seriously don't. they want you atas dasar diri awak yang sekarang. to be honest,if he wants you, he won't ask. because he shouldn't care your past, like " pernah tak blablabla".i mean , soalan yang berbaur sensitif and aib lah aib. and if orang tu tanya jugak , if you tell , and terang tang tang they can't accept you then have to bear with it lah, Allah akan gantikan dengan yg lebih baik inshaAllah.Tapi kalau tanak jawab,jawab je lah, " Yang lepas adalah lepas,sama ada pernah atau tak pernah tu.Biar Allah saja yang tahu dan semua tu tak penting,sebab what matter now is sekarang and akan datang." Plus , we never know dalam usaha untuk perbaiki diri,Allah akan berikan kita someone yang takkan tanya kisah2 lalu untuk mendorong kita and sama sama remind each other to be better.kan,so sweeet kan? kata nak sama sama dunia akhirat.

Okay girls? and guys? Allah still panggil kita hamba hambanya walaupun kita dah buat dosa macam macam.Allah sendiri promise pintu taubat sentiasa terbuka and Allah sendiri berfirman akan mengampunkan mereka yang bertaubat dan beriman dan beramal soleh. So other people have no right to judge utk kata dia ni takkan diampunkan apa semua. Tentang niat and feeling tu semua serah pada ALLAH.Kerja kita,cerita buruk tutup,jangan fikir and cakap pasal our past yang hodoh tu and keep praying.


Last but not least . Our past has no right to stop us from having a better future.As long as we believe in Allah , put more effort and never stop trying to be better,today and everyday. We deserve to be happy . We deserve to have a good life. We deserve to get a good person.


BECAUSE WE HAVE ALLAH , AND BECAUSE OF HIM , OUR LIFE IS AMAZING (:


Sincerely ; SyifaAli